Bilmånssons historia

Med hjärta och kompetens sedan 1922!

1920-talet

Bilmånsson grundas år 1922 i centrala Skåne i tätorten Hörby av den då 23 åriga Jöns Månsson. Verksamheten har då som störst fokus kring reparation av motorfordon, vilket efter några år kompletteras med försäljning av bilar. 1927, samma år som Volvo startar, blir Bilmånsson återförsäljare av bilmärket Ford. 

Bild: Jöns Månsson utanför verkstaden på bakgården i Hörby 1923

1930-talet

Under 1930-talet stod depressionen och ett stundande världskrig runt hörnet , men trots detta expanderar Bilmånsson och övertar 1938 försäljningen av Fords produkter i Kristianstad med omnejd. I Hörby rullar verksamheten vidare på samma tomt som Bilmånsson finns kvar än idag. 

Bild: Storgatan i Hörby.

1940-talet

1940-talets Sverige präglas till stor del av andra världskriget. Bilmånsson inriktar sig på service och renovering av gengasfordon. 1945 blir firman återförsäljare för Volvo, som tillsammans med lanseringen av den lilla personbilen PV444 tagit klivet fram som framgångsrik personbilstillverkare etableras Filialen i Eslöv.  etableras och 1948 invigs den ultramoderna serviceanläggningen på Kvarngatan. 

Bild: Lotterivinst PV 444, Bilmånsson Eslöv

1950-talet

1952 firar Bilmånsson sitt 30-års jubileum och den andra generationen gör sitt intåg i Bilmånsson. Jöns Månssons tre svärsöner Lennart Svensson, Rune Lindgren och Gary Olofsson engageras i verksamheten.

Bild: Utställning i Skytteskogen av nya PV:n 1958

1960-talet

Under 1960-talet börjar Jöns Månsson trappa ner sitt engagemang och går bort 1965. Svärsönerna tar över verksamheten och Bilmånsson startar filialer i Laholm och Höör.

Bild: Demobilshämtning p1800, 1961. Lennart Svensson närmast kameran

1970-talet

Såväl Bil-Månsson som Volvo fyller 50 år. Bilmånsson delas upp i tre separata enheter, Hörby/Höör, Eslöv och Laholm. En för varje familjegren. Gunny och Lennart Svenssons son, Göran Månsson påbörjar sin bilhandlarkarriär som säljare i Kungälv och Göteborg. Där jobbar han i fem år innan han börjar på familjeföretaget i Hörby.

Bild: 1969 leverans till Eslövs postiljoner

1980-talet

1980-talet är expansiva år för bilbranschen. Ny anläggning i Höör står klar 1980. 1981 fusioneras Hörby och Eslöv och blir Bilmånsson i Skåne AB. Strax därefter blir Bilmånsson även återförsäljare av Renault. 1985 tar Göran Månsson över vd-och ägarrollen.

Bild: Göran Månsson som ny vd med pappa Lennart Svensson på kontoret i Hörby

1990-talet

1990-talet och finanskrisen innebär ett par svaga år för bilbranschen. Även på Bilmånsson tvingas man se över sin organisation. Lastbilsverksamheten koncentreras till Eslöv där utbyggnad av verkstaden genomförs. Datoriseringen gör sitt intåg på företaget och ställer nya krav på medarbetarna samtidigt som många arbetsuppgifter förenklas.

Ett beslut tas att koncentrera verksamheten till Eslöv och Hörby. I linje med detta stänger Bilmånsson filialen i Höör 1998 och drar upp planer på nybyggnation i Eslöv. Alla anställda i Höör erbjuds nya tjänster i Eslöv och Hörby.

Bild: 75-årsjubileum på Stora Hotellet i Hörby 1997

2000-talet

Bilmånsson säljer sin gamla anläggning på Kvarngatan, där företaget huserat sedan 40-talet och flyttar in i det nybyggda bilhuset på Vikhemsvägen som står klart våren 2002. Företagets säte flyttas till Eslöv och företagsledningen sitter nu tillsammans i det nya huset. Tidigare har Göran och administrationen med ekonomichef suttit i Hörby medan försäljningschef och servicemarknadschef huserat i Eslöv. Nybyggnationen startar en mycket expansiv utveckling av Bilmånsson. Bilförsäljningen fördubblas under detta årtionde och Land Rover tas in som nytt nybilsmärke.

TV-reklamen gör också sitt intåg på företaget och filmerna med ” Det är jag som é Månsson” får stor genomslagskraft. År 2007 utser Volvo Bilmånsson till Volvo Best Partner i Sverige. Ett ärofyllt pris som endast utdelats vid detta tillfälle. 2009 blir Bilmånsson återförsäljare av Renaults lågprismärke Dacia.

Bild: Vikhemsvägen i Eslöv

 2010-talet

Expansionen fortsätter och 2012 står ytterligare ett bilvaruhus klart på Vikhemsvägen. Renault och Dacia får därmed ett eget hus tillsammans med en gigantisk begagnathall på 5.000 m2. Volvohuset uppgraderas till Volvos nya inredningskoncept och på verkstäderna införs PST-personlig servicetekniker. Göran Månsson lämnar över vd-rollen till Ann-Kristin Hansson 2013.

2013- Företaget får Renaults utmärkelse ”Dealer of the year” . Ny tomt inhandlas ute vid E22 i Hörby och våren 2014 står den nya tvätt- och drivmedelsanläggningen klar.

2017, förstärker Bilmånsson sin närvaro i Skåne genom att förvärva Skånebil Personbilar AB med verksamhet i Ängelholm, Klippan & Båstad. I och med köpet av Skånebil får vi bättre möjlighet att möta framtidens utmaningar för Bilmånsson och fortsätta att utveckla Volvo och Renault i nordvästra Skåne. Med köpet av Skånebil kommer omsättningen att öka till c:a 1 miljard, 5000 bilar och 150 anställda.

2018, Bilmånsson tar över Bilpartners fastighet i Klippan. Fastigheten moderniseras och får den senaste designen från Volvo. 

Bilmånsson får ett flertal utmärkelser, bl.a. Sveriges nöjdaste Renaultkunder 2019 och 2018

Bild: Bilmånsson i Ängelholm.

2020-talet

2020, Bil-Månsson blir Bilmånsson, i logotypen har det sen länge inte varit bindestreck. Nu är det även så i företagsnamnet. 

Ny hemsida lanseras som ett led i den digitala utvecklingen. Covid-19 ökar behovet av nya möjligheter för köp och vi har nu online köp av nya lagerbilar samt begagnade bilar. 

2021. I september lämnar Ann-Kristin Hansson posten som VD efter 34 år på Bilmånsson. Efterträdare är Björn Petterssons som tidigare varit medlem Bilmånssons styrelse.

Samma år förvärvar Bilmånsson Nilssons Bilcenter i Lund. Nilsson Bilcenter är auktoriserad återförsäljare av Hyundai och auktoriserad reparatör av Hyundai och Saab och har sin verksamhet i moderna och funktionella lokaler på Gastelyckans industriområde.